UPSC | National Defence Academy (NDA) | Solved English : Apr 2019

English Question Paper

Spotting errors :

Directions: Each item in the section has a sentence with three parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any part and choose that part as your answer i.e. (a) or (b) or (c). If you find no error, your answer should be (d).

1. Opening his letters, (a) / reading them carefully and sending for his clerk, (b) / he dictated answers with them (c) / No error. (d)

Ans. (c)

2. He was my school-friend, (a) / but becoming a great man, (b) / he has grown proud enough to forget his old friends, (c) / No error. (d)

Ans. (b)

3. Rabindranath Tagore, (a) / a Noble laureate and the author of the national anthem, (b) / found Shantiniketan. (c) / No error. (d)

Ans. (c)

4. The art of printing was introduced into England (a) / during the reign of Edward IV (b) / by William Carton, a native of Kent (c) / No error. (d)

Ans. (d)

5. From thirty years (a) / he devoted himself to public affairs (b) / without taking a holiday. (c) / No error. (d)

Ans. (a)

6. If Ramesh will be promoted (a) / he will get (b) a higher salary. (c) / No error. (d)

Ans. (a)

7. My brother goes (a) / to the office (b) / five-day week. (c) / No error. (d)

Ans. (c)

8. If you lend Mohan a pen (a) / he will lend it to someone else (b) / and never you will get it back. (c) / No error. (d)

Ans. (c)

9. One of the most widely spread (a) / bad habits (b) / is the use of tobacco. (c) / No error. (d)

Ans. (a)

10. A great part (a) of Arabia (b) / is desert (c) / No error. (d).

Ans. (d)

Synonyms

Directions : Each item in this section consists of a sentence with an underlined word followed by four words or group of words. Select the option that is nearest in meaning to the choose underlined word/ words and choose your answer accordingly.

11. Some people complain when they encounter a small  misfortune in the course of their thoroughly happy life.
(a) run into                                 
(b) run away
(c) run down                           
(d) run with

Ans. (a)

12. This world is full of miseries.
(a) indifferent love                       
(b) perfect happiness
(c) great sufferings                     
 (d) moderate sympathies

Ans. (c)

13. A glance at a beautiful object gives us delight.
(a) wisdom
(b) happiness
(c) purity
(d) peace

Ans. (b)

14. It is terrible for people to die of starvation.
(a) starch
(b) staple
(c) plenty
(d) hunger

Ans. (d)

15. The university has constituted a grievance redressal committee to look onto the matter.
(a) depression
(b) complaint
(c) abrasion
(d) gratefulness

Ans. (b)

16. Rakesh delivered a slanderous speech.
(a) abusive
(b) praiseworthy
(c) moderate
(d) inspiring

Ans. (a)

17. Suddenly, the sky was darkened by gigantic bird.
(a) winged
(b) small
(c) tiny
(d) enormous

Ans. (d)

18. To abolish poverty would be to destroy the soil upon which mankind produces the virtues conducive to higher civilization.
(a) detest
(b) eradicate
(c) nurture
(d) assimilate

Ans. (b)

19. The Arabs who are not in the cities live in the desert throughout the year, shifting from one oasis to another.
(a) sandbank
(b) mound
(c) dune
(d) spring

Ans. (d)

20. The various facets of life can be found reflected in a large city.
(a) several
(b) similar
(c) valuable
(d) singular

Ans. (a)

ANTONYMS

Directions : Each item in this section consists of a sentence with an underlined word followed by four words or group of words. Select the option that is opposite in meaning to the underlined word/ words and mark your response accordingly.

21. Ramesh is a very dubious character.
(a) shady
(b) suspicious
(c) trustworthy
(d) doubtful

Ans. (c)

22. Do not indulge in unmindful activities, please
(a) vigilant
(b) careless
(c) stupid
(d) fatuous

Ans. (a)

23.He is suffering from a curable disease.
(a) remediable
(b) treatable
(c) terminal
(d) operable

Ans. (c)

24. He was born on a very auspicious day.
(a) propitious
(b) fortunate
(c) ominous
(d) opportune

Ans. (c)

25. He has deeper hostility towards Mohan.
(a) animosity
(b) belligerence
(c) malice
(d) friendship

Ans. (d)

26. His life is rather monotonous.
(a) exciting
(b) dreary
(c) tedious
(d) uneventful

Ans. (a)

27. Macbeth is a morally repulsive character.
(a) abominable
(b) attractive
(c) obnoxious
(d) ugly

Ans. (b)

28. The serene beauty of Kashmir had a soothing effet on his mind.
(a) placid
(b) pleasing
(c) tranquil
(d) turbulent

Ans. (d)

29. Life is transient in nature.
(a) brief
(b) momentary
(c) eternal
(d) short-lived

Ans. (c)

30. Sohan is a vain person.
(a) modest
(b) arrogant
(c) conceited
(d) proud

Ans. (a)

IDIOMS AND PHRASES

Directions: Given below are some idioms/ phrases followed by four alternative meanings to each. Choose the response (a), (b),(c) or (d) which is the most appropriate expression.

31. A dark horse
(a) a black colored horse
(b) a person who wins a race or competition although no one expected him to
(c) a person who keeps secrets
(d) an ignorant person

Ans. (b)

32. A show-stopper
(a) someone who stops the show
(b) someone who ignores the show
(c) a performance that is extremely good
(d) a fashionable person

Ans. (c)

33. A jack of all trades
(a) someone who has many skills
(b) a confident and not very serious young man
(c) someone who has hit the jackpot
(d) a great businessman

Ans. (a)

34. Fight tooth and nail
(a) to quarrel with someone
(b) to attack someone with a lot of force
(c) to try hard to prevent something from happening
(d) to try very hard to achieve something

Ans. (d)

35. Fair and square
(a) in a honest way
(b) in a critical way
(c) neither very good nor very hard
(d) in a foolish way

Ans. (a)

ORDERING OF SENTENCES

Directions: In this section each item consists of six sentences of a passage. The first and sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up and labelled P,Q,R and S. You are required to find the proper sequence of the four sentences and choose your answer accordingly.

36.
S1: We do not know what to do with our knowledge.
S6: In the course of time they may rule over us altogether.
P: For example, we are unable to manage our machines.
Q: We already find it difficult to do without machines.
R: Machines should be fed properly and waited upon attentively; otherwise they refuse to work or cause destruction.
S: Science has given us superhuman powers, which we do not use properly.
The proper sequence should be
(a) S P R Q
(b) P S Q R
(c) Q R P S
(d) S R P Q

Ans. (a)

37.
S1: The British rule in India has brought about moral, material, cultural and spiritual ruination of this great country.
S6: We are not to kill anybody but it is our dharma to see that the curse of this Government is blotted out.
P: I regard tis rule as a curse
Q: Sedition has become my religion
R: Ours is a non-violent battle.
S: I am out to destroy this system of Government
The proper sequence should be
(a) S P R Q
(b) P S Q R
(c) Q R P S
(d) S R P Q

Ans. (b)

ORDERING OF WORDS IN A SENTENCE

Directions: Each of the following items in this section consists of a sentence, the pairs of which have been jumbled. These parts have been labelled P,Q,R and S. Given below each sentence are four sequences namely (a), (b), (c) and (d). You are required to arrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.

38. the urban local body elections (P) / unidentified gunmen (Q) / and injured another during (R) / shot dead two workers (S)
(a) Q S R P
(b) P Q S R
(c) S P R Q
(d) R P S Q

Ans. (a)

39. both intense political and (P) / this state has a history of (Q) / of syncretic accomplishments (R) / religioous contestation and (S).
(a) S Q P R
(b) P Q S R
(c) S Q R P
(d) Q P S R

Ans. (d)

40. the father also (P) / in his quest for justice (Q) / by the system (R) / feels let down (S)
(a) S Q P R
(b) P S R Q
(c) S Q R P
(d) P Q R S

Ans. (b)

COMPREHENSION

Directions: In this section you have a passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First, read the passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Passage

I do not wish to suggest that because we were one nation we had no differences, but it is submitted that our leading men travelled throughout India either on foot or in bullock-carts. They learned one another’s languages and there was no aloofness amongst them. What do you think could have been the intention of those farseeing ancestors of ours who established Setubandha (Rameshwar) in the South, Jagannath in the East and Hardwar in the North as places of pilgrimage ? You will admit they were no fools. They knew that worship of God could have been performed just as well at home. They taught us that those whose hearts were aglow with righteousness had the Ganges in their own homes. But they saw that India was one undivided land so made by nature. They, therefore, argued that it must be one nation. Arguing thus, they established holy places in various parts of India, and fired the people with an idea of nationality in a manner unknown in other parts of the world. And we Indians are one as no two Englishmen are. Only you and I and others who consider ourselves civilised and superior persons imagine that we are many nations. It was after the advent of railways that we began to believe in distinctions, and you are a liberty now to say that it is through the railways that we are begining to abolish those distinctions. An opium-eater may argue the advantage of opium-eating from the fact that began to understand the evil of the opium habit after having eaten it. I would ask you to consider well what I had said on the railways.

41. According to the author, India
(a) has never been one nation
(b) has been an aggregate of several nations
(c) has always been one nation along with differences
(d) become a nation after the British came

Ans. (c)

42. What did the great sages of India establish pilgrimages in the different corners of the country ?
(a) Because they wanted to push people to travel to different places
(b) Because they could observe the underlying unity of the country as made by nature
(c) Because they themselves had traveled to these places
(d) Because they wanted people to be religious everywhere

Ans. (b)

43. I the passage, the author’s attitude towards the railway is
(a) critical
(b) sympathetic
(c) indifferent
(d) apathetic

Ans. (a)

44. What does the author mean when he says that “whose hearts were aglow with righteousness had Ganges in their own homes ?
(a) One need not visit Ganges to take holy bath
(b) The Ganges has been polluted, so one should bath at home
(c) One should take a holy dip in the Ganges to purify one’s heart
(d) The purity of heart is superior to observance of any ritual

Ans. (d)

45. The paragraph is written in a
(a) dialogic style
(b) prescriptive style
(c) descriptive style
(d) analytical style

Ans. (a)

FILL IN THE BLANK

Directions: Each of the following sentences in this section has a blank space and four words or group of words given after sentence. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space.

46. ________________ forests prevent erosion.
(a) Lean
(b) Dense
(c) Sparse
(d) Tidy

Ans. (b)

47. Three people were arrested and illegal arms uint was ________________ by police raid.
(a) revealed
(b) searched
(c) discovered
(d) busted

Ans. (d)

48. A woman got into the car and ________________.
(a) drove off
(b) broke down
(c) rode in
(d) drove in

Ans. (a)

49. The lecture wa not very interesting, In fact ________________-in the middle of it.
(a) showed off
(b)put off
(c) dozed off
(d) plugged off

Ans. (c)

50. The cops ________________ murder by kin.
(a) suspect
(b) afford
(c) manage
(d) administer

Ans. (a)

*************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.