Jawahar Navodaya Vidyalaya | Solved English | 2016

Section III Language (English) [25 marks]

Directions (Passages 1- 5) There are five passages in this section. Each passage is followed by five questions . Read each passage carefully and answer the question that follow. For each question four probable answers bearing letters (1), (2), (3) and (4) are given. Only one out of these is correct. You have to choose the correct answer.

Passage 1

Pinku was walking through a forest. He had a bag of mangoes,. After sometime he felt tired. He took shelter under a tree and soon fell asleep. After a while, he felt that someone was trying to snatch his bag of mangoes. He woke up and caught the person. It was a witch who tried to frighten Pinku and run away. But Pinku was strong and brave. He chased the witch and caught her. The witch removed her mask. She told Pinku that she was a poor and old widow. She had nobody to look after her. Therefore, she used to live in the forest. She used to wear mask to frighten people and take away their belongings. Pinku took pity on her and gave her the bag of mangoes.

76. Why did Pinku take shelter under a tree ?

(1) He wanted to sleep
(2) He wanted to eat mangoes
(3) It was very hot
(4) He was tired

Ans. (4)

77. The witch was trying to

(1) climb up the tree
(2) hit Pinku
(3) take the bag of mangoes
(4) sleep under the tree

Ans. (3)

78. Pinku was a

(1) lazy boy
(2) shy boy
(3) courageous boy
(4) weak boy

Ans. (3)

79. The witch was

(1) a bad woman
(2) an old lady
(3) a poor and old widow
(4) very strong

Ans. (3)

80. The opposite for ‘brave’ is

(1) gentle
(2) coward
(3) thin
(4) kind

Ans. (2)

Passage 2

Graham Bell was born at Edinborough, Scotland. He was a teacher and was dedicated to the noble cause of teaching the deaf and dumb. Due to severe illness, Bell was sent to Canada in 1870. Thereafter, he shifted to the USA. He continued his work by opening a school for deaf and dumb. Bell was fond of scientific inventions. He was always engaged in making some machines in his spare time. Apart from being an artist, he was a kind human being. He died in 1922 in Canada. The entire Northern America paid a tribute by hanging up their telephones during the funeral.

81. Where was Bell born ?

(1) USA
(2) Canada
(3) Scotland
(4) France

Ans. (3)

82. Bell was sent to Canada because

(1) he was a teacher
(2) his parents lived there
(3) he was severely ill
(4) he liked Canada

Ans. (3)

83. Bell was fond of

(1) teaching
(2) travelling
(3) talking
(4) scientific inventions

Ans. (4)

84. Bell shifted to

(1) Scotland
(2) USA
(3) Edinborough
(4) France

Ans. (2)

85. Bell used to teach the

(1) poor
(2) blind
(3) dumb
(4) wealthy

Ans. (3)

Passage 3

There was a poor man. He was thought to bring bad luck. Akbar heard of this man’s reputation and wanted to see him. He was brought to Akbar. The emperor took a  look at him and asked him to be brought back in the evening. That day Akbar was busy and even forgot to eat. By the evening he was was very tired. He was informed that his son Prince Salim had fallen ill. It was that man’s fault Akbar decided. He called his courtiers and told them that he wanted to hang that man. All of them agreed immediately. But Birbal said, “Your face was first face that man saw today and he has to die because of it”. Akbar realised his mistake and rewarded Birbal for his wisdom.

86. Why had Akbar not eaten his food

(1) He was ill
(2) He had seen that man
(3) He was very busy
(4) He was not hungry

Ans. (3)

87. Who was not well on that day ?

(1) King Akbar
(2) His courtier
(3) The poor man
(4) Prince Salim

Ans. (4)

88. Why did the King decide to hang the poor man ?

(1) The poor man refused to meet him
(2) The poor man was really very unlucky
(3) Birbal advised him to do so
(4) The King had a very bad day

Ans. (4)

89. Birbal was rewarded because

(1) he was in King’s favour
(2) he brought the poor man to the King
(3) he made the King realise his mistake
(4) he taught the poor man a lesson

Ans. (3)

90. The opposite word for ‘forget’ is

(1) forgive
(2) active
(3) remember
(4) meet

Ans. (3)

Passage 4

An old woman lived in a village with her youngest son. Her eldest son was a government servant. He lived with his wife and children in a far away city. Her second son had left home years ago. He was merchant and travelled all over the world. The yearly festival was approaching fast. The old woman was sending out gifts to everyone. The store room was packed with silk fabrics, bowls full of sweets, gold ornaments and toys. When she had sent gifts to everyone. She asked her son what gift he would like to have. He replied that he didn’t want any gift. He just wanted to live with her.

91. The eldest son was

(1) a servant
(2) in government job
(3) unemployed
(4) a leader

Ans. (2)

92. Why did the woman’s second son travel ?

(1) He did not want to stay at home
(2) He was very rich
(3) He was a merchant
(4) He was searching something

Ans. (3)

93. What was not in the store room ?

(1) sweets
(2) clothes
(3) toys
(4) fruits

Ans. (4)

94. The woman was sending gifts to

(1) the eldest son
(2) the children
(3) the second son
(4) all of them

Ans. (4)

95. The youngest son wanted

(1) to travel all over the world
(2) to get all the gifts
(3) to live with her mother
(4) to live with his brothers

Ans. (3)

Passage 5

There was a small and beautiful village. The men of that village were very lazy. They did’t do any work. Every morning had their breakfast and gather in groups. They spent the day telling each other stories. They returned home only at lunch and dinner time. Women had to take all the responsibilities. They cooked food, cleaned the house and sent the children to school. They worked in the fields, took the crops to the market and manage everything. They were very sad because of all this.

96. What did the men do when they gathered in groups ?

(1) They played cards
(2) They sang songs
(3) They shared stories
(4) They did nothing

Ans. (3)

97. The men returned home only when

(1) their children called them
(2) they were hungry
(3) the women worked
(4) they were ashamed

Ans. (2)

98. What was not in the village ?

(1) school
(2) fields
(3) children
(4) river

Ans. (4)

99. The opposite word for ‘lazy’ is

(1) healthy
(2) strong
(3) active
(4) brave

Ans. (3)

100. The women were very sad because

(1) their children were hungry
(2) they were very poor
(3) they had to do everything
(4) their village was small

Ans. (3)

***************************

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.