Jawahar Navodaya Vidyalaya | Solved English | 2017

Section III Language (English) [25 marks]

Directions (Passages 1- 5) There are five passages in this section. Each passage is followed by five questions . Read each passage carefully and answer the question that follow. For each question four probable answers bearing letters (1), (2), (3) and (4) are given. Only one out of these is correct. You have to choose the correct answer.

Passage 1

Anil had been less than a month in Dehradun when he discovered the pool in the forest. It was the height of summer, and the school he was to join had not yet opened. Having as yet made no friends in the small town in the foothills he wandered about a good deal by himself into the hills and forests that stretched away on all sides of the town. It was hot, very hot at that time of the year and Anil, aged thirteen, walked about in his vest and shorts, his brown canvas shoes white with the chalky dust that flew up from the ground.

76. What did Anil discover in the forest ?

(1) a tiger
(2) a school
(3) a pool
(4) a temple

Ans. (3)

77. It was the peak _______________ season.

(1) rainy
(2) winter
(3) summer
(4) spring

Ans. (3)

78. Why did Anil wander about by himself ?

(1) he had no friends
(2) he wanted to be alone
(3) he had lost his way
(4) he was looking for someone

Ans. (1)

79. Anil shoes had become white because;

(1) of walking too much
(2) he had used white polish
(3) of chalky dust
(4) of the heat of the sun

Ans. (3)

80. Which word in the passage means the opposite of ‘stayed’ ?

(1) pulled
(2) covered
(3) flew
(4) wandered

Ans. (3)

Passage 2

The Sun Temple at Konark is on the eastern coast of India near Puri in Odisha. It was built by King Narasimhadeva I of Ganga dynasty. The temple is famous for its gigantic structure and larger than life sculptures. The sculptures in the temple increase its beauty. The large Sun image and the female musicians’ figures give a different kind of quality to this temple. They are formed on the terrace above the bottom and middle levels. They have been shown playing with confidence and delight. Each one is shown carrying a musical instrument. The Surasundari is shown with a drum.

81. The Konark Temple :

(1) is on the eastern side of India
(2) was excavated by a King of the Ganga dynasty
(3) increases the beauty of the sculptures
(4) is known for musical instruments

Ans. (1)

82. The temple is famous for :

(1) its huge structure
(2) the stone used
(3) its festival
(4) its position in the country

Ans. (1)

83. The temple is different from other temples, because :

(1) of its size
(2) it was built by a King
(3) of the figures of the female musicians
(4) of the faces of sculpture

Ans. (1)

84. Surasundari is :

(1) another name of Konark Temple
(2) an image of the Sun
(3) the name of a King
(4) shown with a drum

Ans. (4)

85. “Larger than life” means :

(1) lifelike
(2) small like humans
(3) very big
(4) moving

Ans. (3)

Passage 3

The neem tree is one of the most useful trees amongst all India’s plant and trees. It grows abundantly throughout tropical Asia. It grows tall and wide; so tired travellers often love to sit and rest in its shade. This tree is unique. All its parts have a medicinal value for human beings. It is like a complete medical pharmacy. Very recently, the United States discovered its use as an effective insecticide. The umbrella-shaped neem grows to about 50 feet tall. It is an evergreen plant though in some parts of India it may be decidous. If not cut down, it can survive for about 200 years. Neem is widely grown in India and most parts of tropical Asia. Lately it has been introduced into Africa too. The neem tree in most kinds of soil. Its roots go deep down the soil where they not only protect it by anchoring it hard but also increase the soil fertility.

86. Neem is a very useful tree because:

(1) it gives shade to people
(2) it can live upto 200 years
(3) it has many medicinal uses
(4) it increases soil fertility

Ans. (1)

87. The opposite meaning of the word ‘abundantly’ is :

(1) blooming
(2) richly
(3) plentiful
(4) scarcely

Ans (4)

88. Neem tree grows well in countries where the weather is :

(1) hot and humid
(2) hot and dry
(3) cold and wet
(4) temperate

Ans. (1)

89. Which word in the passage means the same as “well” as used in phrase, “grows well”

(1) anchors
(2) unique
(3) abundantly
(4) deciduous

Ans. (3)

90. Which part of the neem tree is considered medicinally useful ?

(1) only leaves
(2) all parts
(3) thick bark
(4) old roots

Ans. (2)

Passage 4

Every animal on earth must eat something in order to stay alive. Many animals eat soem parts of plants. Giraffes munch leaves from tall trees on the African plain. Koala bears in Australia eat only eucalyptus leaves in the forest. Even the mighty buffalo in America eats only grass. Some animals are predators, which means they eat some other animals. Some predators catch and eat small animals like mice and rabbits. larger fish eat smaller fish. Big predators in Africa like lions and leopards will attack all ind of animals even the elephants. Animals that predators eat are called their prey. With predators all around themselves use camouflage. Predators need camouflage so that prey animals cannot see the predator nearby.

91. Animals need food to :

(1) stay alive
(2) munch it
(3) stay active
(4) run around

Ans. (1)

92. Predators are animals which :

(1) only catch small animals
(2) eat other animals
(3) only attack other animals
(4) play with other animals

Ans. (2)

93. Giraffes eat :

(1) small fish
(2) leaves
(3) rabbits
(4) lions

Ans. (2)

94. What do the koala bears in Australia eat ?

(1) eucalyptus leaves
(2) only grass
(3) small animals
(4) all kinds of plants

Ans. (1)

95. Camouflage means :

(1) to find other animals
(2) to protect themselves
(3) to mix with the surroundings
(4) to hide from enemies

Ans. (3)

Passage 5

The shape of whale is like that of a fish. The whale also lives in water like the fish. When the whale was first discovered, people thought that it was a fish. However, this is not so. Both fish and whales breathe in oxygen, but they do so in different ways. Fish breathe in water through their gills. Whales breathe in through blowholes which are like our nostrils. The fish are cold-blooded creatures. Their body temperature becomes hotter or colder depending upon the surroundings. However, whales are warm-blooded animals. Like animals and human beings, the body temperature of whales remains the same whether it is cold or hot outside. Whales give birth to their babies, while most fish lay eggs. Fish usually have scales on their bodies. Whales have smooth bodies. When fish swim, their tails swish from side to side. When whales swim, their tails go up and down.

96. How do the fish breathe in oxygen ?

(1) through the gills
(2) from the air
(3) through their blowholes
(4) through their nostrils

Ans. (1)

97. Why are the whales called warm-blooded creatures ?

(1) the body of the whale remains warm even when it is cold outside
(2) the blood of the whale remains same in winters or summers
(3) the whale is like an animal
(4) the body temperature of the whale remains unaffected by outside temperature

Ans. (4)

98. How do the whales breathe in oxygen from the air ?

(1) through their gills
(2) through their blowholes
(3) from the air above water
(4) through their nostrils under the water

Ans. (2)

99. How are the babies of whales born ?

(1) Whale babies hatch out of eggs
(2) Whales give birth to their babies
(3) Whales leave their eggs on the seashore to hatch
(4) Whale babies are born like fish babies

Ans. (2)

100. What is the movement of the Whale’s tail as it swims in the water ?

(1) up and down
(2) from side to side
(3) from left to right
(4) from right to left

Ans. (1)

**************************

 

 

 

 

(1)
(2)
(3)
(4)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.