Jawahar Navodaya Vidyalaya | Solved English | 2018

Section III Language (English) [25 marks]

Directions (Passages 1- 5) There are five passages in this section. Each passage is followed by five questions . Read each passage carefully and answer the question that follow. For each question four probable answers bearing letters (1), (2), (3) and (4) are given. Only one out of these is correct. You have to choose the correct answer.

Passage I

Long ago rivers were fresh and clean; so clean that people drank the river water. Those rivers were full of fish. People caught and cooked them. In time people built factories and towns that used the river water. Boats were used to carry goods and coal and oil, which sometimes falls into the water. People throw their garbage and dirty water into the rivers. They say, “Our garbage cannot make much difference”. But now the rivers have become too dirty to drink from and fish have died. The rivers are now full of garbage that floats on the waters.

76. What happened first ?

(1) Fish were gone from the rivers
(2) Factory boats came down the rivers
(3) The rivers were clean and beautiful
(4) Towns built more and more factories

Ans. (3)

77. The word opposite in meaning to the word “clean” is

(1) dirty
(2) nice
(3) rich
(4) different

Ans. (1)

78. Why did the rivers get dirty ?

(1) Factories have been built in the towns
(2) Fish died in the rivers
(3) Boats are used to cross the rivers
(4) People throw garbage into the river

Ans. (4)

79. People ate fish from the rivers because ____________

(1) they could catch them from the boats
(2) the factories helped the people
(3) the fish were dying in the river
(4) the fish are found in the clean water of the rivers

Ans. (4)

80. Which is the correct statement ?

(1) The rivers were dirty from the beginning
(2) The people could not drink river water earlier
(3) The rivers became dirty because of the oil and garbage thrown in
(4) There were no fish in the rivers because people cooked and ate them all

Ans. (3)

Passage II

A robot is a machine that moves. Its a machine that moves. It follows instructions. The instructions come from a computer. Because it is a machine, it does not make mistakes. It does not get tired. And it never complains.
Some robots are used to make things. Robots can help making cars. Some robots are used to explore dangerous places like exploring volcanoes. Some robots are used to clean things. These robots can help clean your house. Some robots can even recognize words. They can be used to help answer telephone calls. Some robots look like humans. But most robots just look like machines.
The first robot was built by George Devol in 1954 and was named Unimate. It was used to make cars. In the future, we will have even more robots that can fight fires, fight wars and fight sickness. They will help make life better.

81. Find the word from the passage which means “discover”.

(1) explore
(2) recognize
(3) instruct
(4) complain

Ans. (1)

82. The word opposite in meaning to the word “dangerous” is:

(1) free
(2) beautiful
(3) ugly
(4) safe

Ans. (4)

83. When was the 1st robot made ?

(1) 1954
(2) 1900
(3) 2003
(4) 2000

Ans. (1)

84. What was the name of the first real robot ?

(1) Giant arm
(2) Unimate
(3) Robot
(4) Special

Ans. (2)

85. The first robot was used to :

(1) answer telephone calls
(2) explore volcanoes
(3) clean things
(4) make cars

Ans. (4)

Passage III

I stood in bathroom as Mama scrubbed me with soap. It was as if she was waging a war against germs. Mama wanted me to be very clean so that I would not dirty the clean sheets that she had washed, by rubbing them on a stone. Once my bath was over, I lay alone on my bed. I talked to my pillow, then to an imaginary friend, and finally to the dragon under my bed, who was actually very friendly. My mother was obsessed wit cleanliness and she did not allow even the smallest bit of dirt to remain in the house. Her fight against dirt was equal to her passion for cooking. Our house always smelt of food that she cooked with great care and of her baking. Her cakes and biscuits, and cupcakes were the talk of our neighbourhood. I was very fond of her cakes and chocolate cookies that melted in my mouth. She was very generous and our neighbours always received a batch of freshly baked biscuits.

86. The word “obsessed” means to :

(1) be angry all the time
(2) be constantly worrying
(3) hate everybody
(4) like everybody

Ans. (2)

87. How do we know that the mother liked cooking ?

(1) Her house always smelt of food
(2) She cooked regular meals
(3) She kept her house clean
(4) She gave generously to the neighbours

Ans. (1)

88. Mama wanted the child to be very clean, because :

(1) she was always dirty
(2) she did not want her to dirty her sheets
(3) she wanted her to sleep well
(4) she wanted her to go clean to the school

Ans. (2)

89. What would the child not do after her bath ?

(1) to talk to an imaginary friend
(2) talk to her mother
(3) talk to the pillow
(4) talk to a dragon

Ans. (2)

90. What did the neighbours talk about ?

(1) mother’s cleanliness
(2) the child’s cleanliness
(3) mother’s baking
(4) child’s imagination

Ans. (3)

Passage IV

Market day is enjoyed by children and women and men. It is a good place for farmers to sell vegetables and grain and all things they grow in their fields. Early in the morning, the farmers load their bullock carts and tractors with sacks full of grain and baskets full of fruits and vegetables. They also carry their sheep and goats, cows and buffaloes and chickens that they wan to sell at the market. They need to buy things also at the market. They need clothes and spices, also several household goods. These things are not easily available near their farms.
The women buy colorful glass bangles from the bangle sellers. Fired are lit. Pakoras, puris and sabzi are cooked. Samosas and sugarcane juice are also very popular. Children run aroound happily with their friends. They take rides on swings and merry-go-rounds. Everyone loves a market day.

91. Which of th efollowing words means the same as the word, “sacks” ?

(1) boxes
(2) bags
(3) cartons
(4) packets

Ans. (2)

92. What do children do at the market ?

(1) sell vegetables
(2) buy chickens and goats
(3) play around with their friends
(4) sell pakoras and samosas

Ans. (3)

93. Why is the market day in the village a good day for farmers ?

(1) farmers meet their friends in the market
(2) it is good place to sell the things farmers grow
(3) the farmers have a lot of fun at the market
(4) the farmers get a chance to sit and eat samosas

Ans. (2)

94. How do the farmers carry their vegetables and grains to the market ?

(1) in their trucks and cars
(2) in their bullock carts and tractors
(3) the farmers themselves carry them on their heads
(4) they carry by helpers ad friends

Ans. (2)

95. What else do the farmers carry to the market ?

(1) their cattle and chickens
(2) furniture
(3) clothes
(4) toys

Ans. (1)

Passage V

In April, just two weeks before the examinations, Swami realized tha this father was changing – for the worse. He was becoming fussy and difficult. When Swami was seen chatting with his granny, he was told, “Remember boy, there is an examination. Your granny can wait, not your examination.” If he was seen moving behind his mother, he was caught and sent to his desk. If his voice was heard anywhere after Taluk Office gong has struck nine, a command would come from his father’s room, “Swami, why haven’t you gone to bed yet ? You must get up early and study a bit.” One day, he asked his father, “Why are you so nervous about my examinations ?”

96. The word “command”  in the passage means :

(1) to respect
(2) to punish
(3) to catch
(4) to order

Ans. (4)

97. When the Taluk Office gong struck nine, Swami had to _____________.

(1) study
(2) get up from bed
(3) go to bed
(4) go to school

Ans. (3)

98. When did Swami realize that his father was changing ?

(1) in April
(2) in May
(3) in June
(4) in July

Ans. (1)

99. What had his father become ?

(1) happy and simple
(2) sad and angry
(3) angry and fussy
(4) fussy and difficult

Ans. (4)

100. Where was Swami sent to, when he was seen walking behind hi smother ?

(1) to the kitchen
(2) to his desk
(3) to his father’s room
(4) to the bed room

Ans. (2)

****************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.