Jawahar Navodaya Vidyalaya | Solved English | 2019

Section III Language (English) [25 marks]

Directions (Passages 1- 4) There are four passages in this section. Each passage is followed by five questions . Read each passage carefully and answer the question that follow. For each question four probable answers bearing letters (A), (B), (C) and (D) are given. Only one out of these is correct. You have to choose the correct answer.

Passage – I

Chewing gum was discovered a thousand years ago, by the Mayans in the Mexican jungles. They found a liquid leaking from a sapodilla tree. As it oozed out, it thickened into something that they called chicle which was chewable and tasty. Today, workers called chicleros still collect chicle. Today, workers called chicleros still collect chicle. The chicle is boiled to remove water. It is then made into slabs about 30 pounds each or 14 kilograms each. These slabs are sent to gum factories. There it is mixed with several ingredients to sweeten, soften, flavour and color the gum.

61. _____________ “discovered” chewing gum.

(A) The Mayans
(B) Sapodillas
(C) Chicleros
(D) Gum factories

Ans. (A)

62. ____________ are the workers who collect chicle.

(A) Sapodillas
(B) The Mayans
(C) Chicleros
(D) Gummers

Ans. (C)

63. Slabs of chicle are sent to :

(A) recycling centres
(B) gum factories
(C) the Mexicans jungles
(D) candy stores

Ans. (B)

64. Several ingredients are added to chicle t do all of the following except to ___________ it.

(A) soften
(B) flavour
(C) thicken
(D) sweeten

Ans. (C)

65. A suitable title for the passage will be :

(A) The Gum
(B) Chiclero
(C) The story of Chiclero
(D) The story of Chewing Gum

Ans. (D)

Passage – II

India is a land of pilgrims and pilgrimages. These holy places, whether in the hills or in the plains, are generally situated on the river banks or by the sea. It is not only the religious people who visit these places of pilgrimages, but also travellers and sight-seers from all over India and abroad. Wherever two or more rivers meet, pilgrims come to bathe and worship because that place is supposed to be holy. One such place is Haridwar which is situated on the banks of river Ganga.

66. Holy places are visited by religious people, sight-seers as well as _________________.

(A) children
(B) travellers
(C) traders
(D) voyages

Ans. (B)

67. Which one of the following is a synonym of the word – “generally” ?

(A) usually
(B) publicly
(C) occassionally
(D) eventually

Ans. (A)

68. The place is considered “holy” where two or more rivers meet.
Here antonym of the word “holy” is :

(A) godly
(B) religious
(C) cursed
(D) pious

Ans. (C)

69. People come to bathe and worship in the Ganga as its water is :

(A) holy
(B) clear and clean
(C) cool
(D) healthy

Ans. (A)

70. People go to pilgrimage because they are :

(A) curious
(B) religious
(C) explorers
(D) old

Ans. (B)

Passage – III

It was Ajit’s birthday. All his friends and relatives had gathered. He received many gifts. There were books, toys and clothes. Ajit’s aunt gave him a surprise gift – a rose sapling. Ajit liked his aunt’s gift the best and at once ran to the garden and planted the sapling. Ajit watered the plant everyday. As soon as he woke up in the morning he would rush to see how much the plant had grown. One day he saw two little rose buds peeping out. He kept watching the buds bloom into beautiful yellow roses. He was happy and thrilled. With his mother’s help he plucked the flowers. He gifted the first two roses to his mother and sister. Ajit decided to plant more saplings in his garden.

71. Ajit’s best birthday gift was a ;

(A) race car
(B) shirt
(C) rose sapling
(D) book

Ans. (C)

72. As soon as Ajit woke up he :

(A) started studying
(B) rushed to see the sapling
(C) had a bath
(D) went to school

Ans. (B)

73. How many rose buds appeared first ?

(A) one
(B) four
(C) two
(D) many

Ans. (C)

74. Ajit gifted the first two roses to :

(A) his friends
(B) his aunt
(C) his mother and sister
(D) his mother and aunt

Ans. (C)

75. The word “thrilled” means :

(A) sad
(B) excited
(C) afraid
(D) surprised

Ans. (B)

Passage – IV

The neem tree is known as a village pharmacy due to the medicinal benefitsof its seeds, bark and leaves. It is called arista in Sanskrit which means perfect, imperishable and complete. Neem oil plays an important role in pest control and can be used as a replacement for mosquito replellent. Neem seed cakes are used as fertilizer. A paste of neem leaves is used to treat chickenpox. Neem twigs commonly referred to as “datun” are used as toothbrushes in villages. The bark and roots are also used, in powdered form, to control fleas and ticks on pets.

76. A pharmacy is :

(A) farm land
(B) a medical store
(C) a playground
(D) a farm house

Ans. (B)

77. The part of the neem tree that is useful to the farmers is :

(A) seeds
(B) bark
(C) twigs
(D) leaves

Ans. (A)

78. Which of the following is not a synonym of “perfect” ?

(A) faultless
(B) flawless
(C) seamless
(D) blemished

Ans. (D)

79. The word “pest” in the passage means :

(A) an insect that destroys crops
(B) an angry person
(C) dirty water
(D) pollution

Ans. (A)

80 Neem ____________ are used as toothbrushes in villages.

(A) roots
(B) leaves
(C) twigs
(D) seed cakes

Ans. (C)

Read Next : English Passage : Year 2020

Read : Arithmetic | 2020

****************************

2 Comments

  1. The H.C.F of 2x2x2x5x7 and 2x2x3x3x7x11 is
    a) 2x2x7 b) 2x2x2x3x3x3x5x7x11
    c) 2x2x2x5x11 d) 2x5x7x3x11

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.