AISSEE 2019 | Section B | General Knowledge

The blog presents the solved Section B, that consists of General Knowledge of the All India Sainik School Entrance Exam (AISSEE) held in Jan 2019. I hope this exercise would help the new aspirants to practise their general knowledge for AISSEE as well as other competitive exams.

SECTION B – GENERAL KNOWLEDGE

51. Which among of the following is not an Indian Sport?
(a) Kabbadi
(b) Kho-Kho
(c) Hockey
(d) Rugby

Ans. (d)

52. Who is known as ‘Iron man’ of India?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Sardar Patel
(d) Subhas Chandra Bose

Ans. (c)

53. Deficiency of Iodine causes?
(a) Goitre
(b) Malaria
(c) Cataract
(d) Scurvy

Ans. (a)

54. Hirakund dam is built on the river?
(a) Cauvery
(b) Mahanadi
(c) Krishna
(d) Sutlej

Ans. (b)

55. 1024 Kilobytes is equal to?
(a) 8 Bits
(b) 1 Megabyte (MB)
(c) 1 Gigabyte (GB)
(d) 1 Byte

Ans. (b)

56. Those who study things that were made and used in the past these people are called _____________ .
(a) Biologist
(b) Archaeologists
(c) Geologist
(d) Doctor

Ans. (b)

57. What is the ratio of width to the length of National Flag of India ?
(a) 4:5
(b) 2:3
(c) 1:1
(d) 5:6

Ans. (b)

58. Where is the Wagah-Border located ?
(a) Longewala, Rajasthan
(b) Moreh, Manipur
(c) Rann of Kutch, Gujarat
(d) Amritsar, Punjab

Ans. (d)

59. Out of the following list of Param Vir Chakra (PVC) Awardees who was awarded with PVC during Kargil War ?
(a) Lt Col Ardeshir Burzorji Tarapore
(b) 2/Lt Arun Khetarpal
(c) Capt Vikram Batra
(d) Maj Somnath Sharma

Ans. (c)

60. Which state among the following has adopted Sanskrit a its one of the official languages ?
(a) Himachal Pradesh
(b) Uttarakhand
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh

Ans. (b)

61. Who is the current Vice-President of India ?
(a) Shri Narendra Modi
(b) Shri Venkaiah Naidu
(c) Shri Arun Jaitley
(d) Shri Ran Nath Kovind

Ans. (b)

62. A medical practitioner specializing in children and their diseases :
(a) Geologist
(b) Pediatrician
(c) Cardiologist
(d) Neurologist

Ans. (b)

63. A group of stars is called a :
(a) Solar system
(b) Constellations
(c) Planets
(d) Comets

Ans. (b)

64. Which gas when solidified is commonly known as Dry Ice ?
(a) Carbon monoxide
(b) Nitrous oxide
(c) Carbon dioxide
(d) Hydrogen peroxide

Ans. (c)

65. The members of Rajya Sabha can have a maximum tenure of how long ?
(a) Five years
(b) Six years
(c) Seven years
(d) Two years

Ans. (b)

66. P. Gopichand is associated with which Sport ?
(a) Badminton
(b) Cricket
(c) Football
(d) Hockey

Ans. (a)

67. Which of the following company does not sell mobiles ?
(a) Apple
(b) BSNL
(c) HP
(d) Sony

Ans. (b)

68. A vehicle capable of travelling over land and water is called :
(a) Hovercraft
(b) Rovercraft
(c) Mowercraft
(d) Car

Ans. (a)

69. The space programme of Government of India is looked after
(a) ISBT
(b) NTRO
(c) NABARD
(d) ISRO

Ans. (d)

70. The Motto of the Indian Navy is :
(a) Sarvatra Sarvottama Suraksha
(b) Sham No Varuna
(c) Valour and Wisdom
(d) Nabha | Sprsa | Diptam

Ans. (b)

71. Which is the largest gland in human body ?
(a) Salivary gland
(b) Lungs
(c) Liver
(d) Stomach

Ans. (c)

72. Who has written “Sare Jahan Se Achchha” ?
(a) Rabindranath Tagore
(b) Bankim Chandra Chatterjee
(c) Muhammad Iqbal
(d) Subash Chandra Bose

Ans. (c)

73. Which is the deepest ocean ?
(a) Indian Ocean
(b) Artic Ocean
(c) Antartic Ocean
(d) Pacific Ocean

Ans. (d)

74. Who fixes the salaries and allowances of the speaker of Lok Sabha ?
(a) Council of Ministers
(b) President
(c) Parliament
(d) Judge of Supreme Court

Ans. (c)

75. Which article of constitution provides Indian citizen “Right to Equality” ?
(a) Article 12
(b) Article 13
(c) Article 17
(d) Article 14

Ans. (d)

*************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.