AISSEE 2020 | Section B | General Knowledge

The blog presents the solved Section B, that consists of General Knowledge of the All India Sainik School Entrance Exam (AISSEE) held in Jan 2020. I hope this exercise would help the new aspirants to practise their general knowledge for AISSEE as well as other competitive exams.

SECTION B – GENERAL KNOWLEDGE

51. Black soil is also known as ?
(a) Regur soil
(b) Red soil
(c)Laterite soil
(d)Mountain soil

Ans. (a)

52. P. V. Sindhu is associated with which sport ?
(a) Badminton
(b) Cricket
(c) Football
(d) Hockey

Ans. (a)

53. The Space Programme of Govt. of India is looked after by
(a) ISBT
(b) NTRO
(c) NABARD
(d) ISRO

Ans. (d)

54. Bhakranangal Project is built on the river ?
(a) Sutlej
(b) Mahanadi
(c) Godavari
(d) Cauvery

Ans. (a)

55. Who is known as a “Iron Man” of India ?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) Subhash Chandra Bose

Ans. (c)

56. The longest river in South India is ?
(a) Mahanadi
(b) Indus
(c) Saraswathi
(d) Godavari

Ans. (d)

57. Which planet is known as a morning star as well as evening star ?
(a) Mars
(b) Venus
(c) Mercury
(d) Earth

Ans. (b)

58. Which Article of Constitution provides Indian Citizen “Right to Equality” ?
(a) Article 12
(b) Article 13
(c) Article 17
(d) Article 14

Ans. (d)

59. “Narora” nuclear power plant is located in the State of ?
(a) Maharashtra
(b) Tamil Nadu
(c) Uttar Pradesh
(d) West Bengal

Ans. (c)

60. Which of the following diseases spreads through contaminated food and water ?
(a) Malaria
(b) Cholera
(c) Dengue
(d) Filaria

Ans. (b)

61. Which is the biggest desert in the World ?
(a) Kalahari desert
(b) Atakama desert
(c) Sahara desert
(d) Gobi desert

Ans. (c)

62. Manas national park is located in the State of ?
(a) Assam
(b) Arunachal Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Andra Pradesh

Ans. (a)

63. Which of these grows from the roots ?
(a) Potato
(b) Ginger
(c) Carrot
(d) Sweet Potato

Ans. (c)

64. Sahyadris also known as ?
(a) Aravali
(b) Western Ghats
(c) Himadri
(d) Eastern Ghats

Ans. (b)

65. The gas filled in a weather balloons is
(a) Neon
(b) Helium
(c) Argon
(d) Oxygen

Ans. (b)

66. Growing children need more of
(a) Carbohydrates
(b) Vitamins
(c) Proteins
(d) Fats

Ans. (c)

67. Which gas is dissolved under pressure in soft drinks ?
(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) Hydrogen

Ans. (b)

68. Who is the lowest ranked Air Force Officer among these ?
(a) Wing Commander
(b) Group Captain
(c) Flying Officer
(d) Flight Lieutenant

Ans. (c)

69. Which of the following is a national festival ?
(a) Baisakhi
(b) Republic day
(c) Pongal
(d) Chhath Puja

Ans. (b)

70. Dr. Amartya Sen won Nobel prize in which field ?
(a) Economics
(b) Peace
(c) Chemistry
(d) Literature

Ans. (a)

71. The imaginary line drawn half way between North Pole and South Pole is called :
(a) Tropic of Cancer
(b) Equator
(c) Arctic Circle
(d) Antartic Circle

Ans. (b)

72. The largest Island in the world is :
(a) Australia
(b) New Zealand
(c) Greenland
(d) Mozambique

Ans. (c)

73. The coldest place in the world, lying in the south frigid zone is :
(a) Greenland
(b) Antartica
(c) Australia
(d) New Zealand

Ans. (b)

74. Who invented telephone in 1876 ?
(a) Alexander Graham Bell
(b) James Hickey
(c) Guglielmo Macron
(d) Logie Baird

Ans. (a)

75. “Ghoomar” is a popular folk dance of which of the following states ?
(a) Rajasthan
(b) Madhya Pradesh
(c) Orrisa
(d) Uttar Pradesh

Ans. (a)

***********************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.