3 – Life Processes in Living Organisms | Part 2 | Science II | Class 10

The blog presents the short Questions and Answers of the Chapter 3, Life Processes in Living OrganismsPart 2, from Science Part II of Class 10 from Maharashtra State Board. These can be very useful for students preparing for SSC Board exams as well as competitive exams, as it includes the objective type basic concepts & fundamentals.

1. Name the accessory whrols and function they perform.

Ans. The calyx and corolla are called as accessory whorls, because they are responsible for protection of inner whorls.

2. What are pedicillate and sessile flowers ?

Ans. Many flowers have the stalk for support, called as pedicel and such flowers are called as pedicellate flower. A flower without a stalk is called as sessile flower.

3. What is androecium and what are its members ?

Ans. Androecium is male whorl and its members are called as stamens.

4. What is gynaecium and what are its members ?

Ans. Gynaecium is a female whorl and its members are called as carpels.

5. What is pollination ?

Ans. Pollen grains from anther are transferred to the stigma, this is called as pollination.

6. Who are the agents of pollination ?

Ans. Pollination occurs with the help of abiotic agents (wind, water) and biotic agents (insects and other animals).

7. What is fertilization ?

Ans. One male gamete unites with the egg cell to form zygote, this is fertilization.

8. What is double fertilization?

Ans. When the second male gamete unites with two polar nuclei and forms endosperm. As two nuclei participate in this process, it is called as double fertilization.

9. What do you mean by self-pollination ?

Ans. When pollination involves only one flower or two flowers borne on same plant, it is called as self-pollination.

10. What do you mean by cross-pollination ?

Ans. When pollination involves two flowers borne on two plants of same species, it is cross-pollination.

11. How does the ovule and ovary develop after fertilization ?

Ans. The ovule develops into seed and ovary into fruit after fertilization.

12. What is seed germination ?

Ans. When seeds fall upon the ground, fruits break up and they germinate in the soil under favourable conditions. Zygote develops at the cost of food stored in endosperm of seed and thus a new plantlet is formed. This is called
as seed germination.

13. What are the sex-chromosomes found in men and women ?

Ans. The sex-chromosomes found in men are XY sex- chromosomes and in women are XX sex-chromosomes.

14. What is the male reproductive system in human composed of ?

Ans. Male reproductive system of humans consists of testes, various ducts and glands.

15. Where are the testes present in male reproductive system of human ?

Ans. Testes are present in the scrotum, outside the abdominal cavity.

16. Where is the female reproductive system in human located ?

Ans. All organs of female reproductive system are located in the abdominal cavity.

17. What are the female reproductive system of human composed of ?

Ans. The female reproductive system of human is composed of a pair of ovaries, a pair of oviducts, single uterus and a vagina. Besides, a pair of Bartholin’s gland is also present.

18. By which type of cell division are the gametes formed ?

Ans. Both gametes i.e. sperm and ovum are formed by meiosis.

19. What is Menopause ?

Ans. Menopause is the stoppage of functioning of female reproductive system.

20. What causes Menopause ?

Ans. At the age of about 45 – 50 years, secretion of hormones controlling the functions of female reproductive system either stops or becomes irregular. This causes the menopause.

******************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.