2-From Trade to Territory | History | NCERT | Class 8

The blog presents the important questionnaire from the Chapter 2, History, NCERT Class 8. This can be used for school studies as well as for Competitive entrance exams and Olympiads. Students can practice and revise the lesson as it also has answers along.

1. __________ the last of the powerful Mughal rulers, died in 1707.

Ans. Aurangzeb

2. In 1600, the East India Company acquired a charter from the ruler of England, granting it the sole right to trade with the East.

Ans. Queen Elizabeth I

3. ___________________, a Portuguese explorer, who had discovered this sea route to India in 1498.

Ans. Vasco da Gama

4. The first English factory was set up on the banks of the river ______________ in 1651.

Ans.Hugli

5. Murshid Quli Khan was followed by Alivardi Khan and then _______________ as the Nawab of Bengal.

Ans. Sirajuddaulah

6. When Alivardi Khan died in 1756, _________________ became the nawab of Bengal.

Ans. Sirajuddaulah

7. One of the main reasons for the defeat of the Nawab in Battle of Plassey was that the forces led by , one of Sirajuddaulah’s commanders, ___________________ never fought the battle.

Ans. Mir Jafar

8. The Battle of ________________ became famous because it was the first major victory the Company won in India.

Ans. Plassey

9. When Mir Jafar protested, the Company deposed him and installed ________________
in his place.

Ans. Mir Qasim

10. The _______________ were the political or commercial agents of the Company.

Ans. Residents

11. Indian rulers were to be protected by the Company, but had to pay for the ________________ that the Company was supposed to maintain for the purpose of this protection.

Ans. subsidiary forces

12. Mysore had grown in strength under the leadership of powerful rulers like _____________ and his famous son ______________ .

Ans. Haidar Ali, Tipu Sultan

13. Mysore controlled the profitable trade of the _____________ coast where the company purchased pepper and cardamom.

Ans. Malabar

14. Tipu Sultan established a close relationship with the ______________ in India, and modernised his army with their help.

Ans. French

15. Four wars were fought with Mysore, but only in the last – the Battle of _____________ did the Company ultimately win a victory.

Ans. Seringapatam

16. Tipu Sultan was killed defending his capital _______________.

Ans. Seringapatam

17. After the death of Tipu Sultam, Mysore was placed under the former ruling dynasty of the ______________.

Ans. Wodeyars

18. _____________ was also known as the “Tiger of Mysore”.

Ans. Tipu Sultan

19. The ______________ got defeated in the Third Battle of Panipat in 1761.

Ans. Marathas

20. Marathas were divided into many states under different chiefs (sardars) belonging to dynasties such as _______________ , _______________ , and _______________ .

Ans. Sindhia, Holkar, Gaikwad ; Bhonsle

21. The Maratha chiefs were held together in confederacy under a ______________ .

Ans. Peshwa

22. ____________ and ____________ were two famous Maratha soldiers and statesmen of the late eighteenth century.

Ans. Mahadji Sindhia, Nana Phadnis

23. The Treaty of ______________ was signed to settle the outcome of the First Anglo-Maratha War.

Ans. Salbai

24. The Third Anglo-Maratha War of 1817-19 crushed the ______________ power.

Ans. Maratha

25. Under Lord _______________ a new policy of “paramountcy” was initiated.

Ans. Hastings

26. When the British tried to annex the small state of Kitoor, ________________ took to arms and led an anti-British resistance movement.

Ans. Rani Channamma

27. __________________, the Governor-General devised a policy that came to be known as the Doctrine of Lapse for annexations.

Ans. Lord Dalhousie

28. British territories were broadly divided into administrative units called _______________.

Ans. Presidencies

29. The British had three Presidencies: _______________ , ________________ and ______________ .

Ans. Bengal, Madras and Bombay

30. Each Presidency was ruled by a ________________ and the supreme head of the administration was the _________________.

Ans. Governor, Governor-General

31. _______________ , the first Governor-General, introduced several administrative reforms, most notably in the sphere of justice.

Ans. Warren Hastings

32. Since 1772, as per the new system of justice, each district was to have two courts – ______________ court and a ____________ court.

Ans. criminal, civil

33. The Brahman pandits gave different interpretations of local laws based
on different schools of the ___________________ .

Ans. dharmashastra

34. Under the __________________ , a new Supreme Court was established, while a court of appeal – __________________ the was also set up at Calcutta.

Ans. Regulating Act of 1773, Sadar Nizamat Adalat

35. The Collector’s main job was to collect ________________ and maintain _______________ in his district.

Ans. revenue and taxes, law and order

36. The Mughal army was mainly composed of _____________ and _____________ soldiers.

Ans. cavalry, infantry

************************

7 Comments

  1. Thanks sir ji 🙂
    For providing these notes ji 🙂
    Please ji send some more of civics and geography.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.