9- Carbon Compounds | Part 2 | Science I | Class 10

The blog presents the short Questions and Answers of the Chapter 9, Carbon Compounds, from Science Part I of Class 10 from Maharashtra State Board. These can be very useful for students preparing for SSC Board exams as well as competitive exams, as it includes the objective type basic concepts & fundamentals.

16. How a Nitrogen molecule is formed ?

Ans. The N2 molecule is formed by the chemical combination of two nitrogen
atoms. The two nitrogen atoms in the N2 molecule are joined with each other
by three covalent bonds, that is, a triple bond.

17. What are the molecular masses of Carbon compounds ?

Ans. The molecular masses of carbon compounds range up to 10 12.

18. What is catenation power of Carbon ?

Ans. Carbon has a unique ability to form strong covalent bonds with other carbon atoms; this results in formation of big molecules. This property of carbon is called catenation power.

19. Why Carbon is bestowed with the catenation power ?

Ans. The covalent bond between two carbon atoms is strong and therefore stable. Due to the strong and stable covalent bonds carbon is bestowed with catenation power.

20. Why the number of Carbon compounds increases ?

Ans. (i) Two carbon atoms can be bonded together by one, two or three covalent bonds. These are called single bond, double bond, and triple bond respectively.
(ii) Due to the ability of carbon atoms to form multiple bonds as well as single bonds, the number of carbon compounds increases.
For example, there are three compounds, namely, ethane (CH3 – CH3 ), ethene (CH2 = CH2 ) and ethyne (CH ≡ CH) which contain two carbon atoms.

21. Explain the tetravalent property of Carbon ?
Ans. (i) Being tetravalent one carbon atom can form bonds with four other atoms (carbon or any other). This results in formation of many compounds.
(ii) For example, five different compounds are formed using one carbon atom and two monovalent elements hydrogen and chlorine :
CH4, CH3 Cl, CH2 Cl2 , CHCl3, CCl4 .
(iii) Similarly carbon atoms form covalent bonds with atoms of elements like O, N, S, halogen & P to form different types of carbon compounds in large number.

22. What are Hydrocarbons ?

Ans. The compounds which contain carbon and hydrogen as the only two elements are called hydrocarbons.

23. Which is the smallest Hydrocarbon compound ?

Ans. The smallest hydrocarbon is methane (CH4) formed by combination of one carbon atom and four hydrogen atoms.

24. Why ethane and propane are called Saturated compounds or Alkanes ?

Ans. From the structural formula of ethane and propane it is seen that the valencies of all the atoms are satisfied by the single bonds. Such compounds are called saturated compounds. Saturated hydrocarbons are also called Alkanes.

25. What are Unsaturated compounds, Alkenes & Alkynes give examples ?

Ans. The carbon compounds having a double bond or triple bond between two carbon atoms are called unsaturated compounds.
The unsaturated hydrocarbons containing a carbon-carbon double bond are called Alkenes. Examples: Ethene, Propene
The unsaturated hydrocarbons whose structures contain a carbon-carbon
triple bond are called Alkynes. Examples: Ethyne, Propyne.

26. Compare is the reactivity of saturated and unsaturated compounds ?

Ans. The unsaturated compounds are more reactive than the saturated compounds.

27. How a straight chain carbon compound formed ?

Ans. A straight chain of carbon atoms is formed by joining one carbon atom next to the other.

28. How were the reserves of crude oil formed ?

Ans. The reserves of crude oil were formed in the course of millions of years, from the dead organisms buried under the sea floor.

29. What is the main component of Natural Gas ?

Ans. The natural gas is mainly methane .

30. What are the components of crude oil ?

Ans. The crude oil is a complex mixture of different compounds. It mainly contains various hydrocarbons. Various useful components such as CNG, LPG, petrol (gasoline), kerosene, diesel, engine oil, lubricant, etc. are obtained by separation crude oil using fractional distillation.

****************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.