6- Animal Classification | Part 1 | Science II | Class 10

The blog presents the short Questions and Answers of the Chapter 6, Animal Classification, from Science Part II of Class 10 from Maharashtra State Board. These can be very useful for students preparing for SSC Board exams as well as competitive exams, as it includes the objective type basic concepts & fundamentals.

Q1. What do you mean by animal classification ?

Ans. Formation of groups and sub-groups of animals depending upon similarities and differences among animals is called as animal classification.

Q2. Who was the first to perform animal classification ?

Ans. Greek philosopher Aristotle was the first to perform the animal classification.

Q3. What criteria did Aristotle use to classify animals ?

Ans. Aristotle classified the animals according to the criteria like :
• body size
• habits
• habitats

Q4. What is the classification proposed by Aristotle also known as ?

Ans. The classification proposed by Aristotle is known as Artificial method.

Q5. How is the traditional method of classification done ?

Ans. Traditionally, depending upon presence or absence of the notochord, the animal kingdom has been divided into two groups :
Non-chordates
Chordates

Q6. What is a notochord ?

Ans. A notochord is a long rod like supporting structure present on dorsal side of animal body. It keeps the nerve tissue isolated from remaining body.

Q7. State the features of Non-Chordates ?

Ans. The features of non-chordate animals are :
• Body is not supported by rod-like notochord.
• Pharyngeal gill-slits are absent.
• Nerve cord; if present, it is on ventral side. It is solid paired.
• Heart, if present, it is on dorsal side.

Q8. State the features of Chordates ?

Ans. The features of non-chordate animals are :
• Body is supported by notochord.
• Pharyngeal gill-slits or lungs are present for respiration.
• Nerve cord is present on dorsal side of body. It is hollow.
Heart is present on ventral side of body.

Q9. Which are the two sub-kingdoms of Kingdom Animalia ?

Ans. The two sub-kingdoms of Kingdom Animalia are :
Non-chordates
Chordates

Q10. State the classifications of Non-chordates ?

Ans. The classifications of Non-chordates are into ten phyla as follows :
(a) Protozoa
(b) Porifera
(c) Coelentarata / Cnidaria
(d) Platyhelminthes
(e) Aschelminthes
(f) Annelida
(g) Arthropoda
(h) Mollusca
(i) Echinodermata
(j) Hemichordata

Q11. State the classifications of phylum Chordata ?

Ans. The Phylum-Chordata has been divided into three sub-phyla as :
• Urochordata
• Cephalochordata
• Vertebrata

Q12. State the classifications of sub-phyla Vertebrate ?

Ans. The sub-phyla Vertebrate is divided into six classes as follows :
(a) Cyclostomata
(b) Pisces
(c) Amphibia
(d) Reptilia
(e) Aves
(f) Mammalia

Q13. What is the present classification system of Robert Whittaker based on ?

Ans. (i) According to the present five kingdom classification system of Robert Whittaker, all multicellular animals are included in Kingdom: Animalia.
(ii) The system of classification is based upon criteria like :
• Body organization
• Body symmetry
• Body cavity
• Germinal layers
• Segmentation

Q14. What is the body organization of unicellular animals referred as,
give an example ?

Ans. Body organization of unicellular animals is referred as Protoplasmic grade organization.
Example: Amoeba, Paramecium.

Q15. What is Cellular grade organization, give an example ?

Ans. In case of multicellular animals, if tissues are not formed, their body
organization is called as Cellular grade organization.
Example: Phylum-Porifera.

Q16. What is Cell-tissue grade organization, give an example ?

Ans. In case of some animals, cells come together to form tissues with the help
of which all the body functions are performed are referred to as Cell-tissue
grade organization. Example: Animals from phylum – Cnidaria.

Q17. What is Tissue-Organ grade grade organization, give an example ?

Ans. In this type of organization, tissues are organized to form some organs. However, complete organ systems are not formed. Example: Flat worms.

Q18. What is Organ – system grade organization, give examples ?

Ans. In this type of organization different organs are joined together to form
organ system that performs specific functions.
Example: Crab, Frog, Human.

***********************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.