6- Animal Classification | Part 3 | Science II | Class 10

The blog presents the short Questions and Answers of the Chapter 6, Animal Classification, from Science Part II of Class 10 from Maharashtra State Board. These can be very useful for students preparing for SSC Board exams as well as competitive exams, as it includes the objective type basic concepts & fundamentals.

Q39. Name the three subphyla from phylum – chordata.

Ans. The phylum Chordata is classified in to three subphyla.
• Sub phylum – Urochordata
• Sub phylum – Cephalochordata
• Sub phylum – Vertebrata/Craniata

Q40. Write the important characters of phylum Chordata.

Ans. The important characters of phylum Chordata are :
(a) Notochord is present in the body during at least any developmental
stage.
(b) Pharyngeal gill slits are present in the body during at least any devel-
opmental stage.
(c) Single, tubular spinal cord is present on dorsal side of body.
(d) Heart is present on ventral side of body.

Q41. Write a short note on Sub phylum – Urochordata.

Ans. The Sub phylum – Urochordata has following features :
(a) These are marine animals.
(b) Their body is covered by skin-like test or tunic.
(c) Larvae of these animals are freely swimming and notochord is present in only tail region of larvae. Hence, they are called as Urochordata.
(d) Larvae metamorphose into adults after settling down at bottom of the sea.
(e) Generally, these animals are hermaphrodite.
(f) Examples: Herdmania, Doliolum, Oikopleura, etc.

Q42. Write a short note on Sub phylum – Cephalochordata.

Ans. The Sub phylum – Cephalochordata has following features :
(a) These are small, fish-like, marine animals.
(b) Notochord is present throughout the body length.
(c) Pharynx is very large and contains gill-slits.
(d) These animals are unisexual.
(e) Example : Amphioxus.

Q43. Write a short note on Sub phylum – Vertebrata/Craniata.

Ans. The Sub phylum – Vertebrata/Craniata has following features :
(a) In these animals, notochord is replaced by vertebral column.
(b) In these animals, head is well developed.
(c) Brain is protected by cranium.
(d) Endoskeleton is either cartilaginous or bony.
(e) Some chordates are jaw-less (Agnatha) whereas some are with jaws (Gnathostomata).

Q44. Write a short note on Class – Cyclostomata.

Ans. The Class – Cyclostomata has following features :
(a) These animals have jaw -less mouth provided with sucker.
(b) Their skin is soft and without any scale.
(c) Paired appendages are absent.
(d) Endoskeleton is cartilaginous.
(e) Most of the animals are ectoparasites.
(f) Examples: Petromyzon, Myxine, etc.

Q45. Write a short note on Class – Pisces.

Ans. The Class – Pisces has following features :
(a) These are cold-blooded (Poikilotherms) aquatic animals living in marine and fresh waters.
(b) Body is spindle shaped to minimize water-resistance.
(c) They have paired un-paired fins for swimming. Tail fin is useful as Eye a steering organ during swimming.
(d) Exoskeleton is in the form of scales endoskeleton is either cartilaginous
or bony.
(e) Respiration occurs with gills.
(f) Examples.: Rohu, Pomfret, Sea horse, Shark, Electric ray, Sting ray, etc.

Q46. Write a short note on Class – Amphibia.

Ans. The Class – Amphibia has following features :
(a) These animals are strictly aquatic during larval life and perform only aquatic respiration whereas they can live in water as well as on Soft skin land during adult life and can perform aquatic as well as aerial
respiration.
(b) They have two pairs of appendages. Digits are without claws.
(c) Exoskeleton is absent. Skin is without any derivative and usually kept moist for respiration.
(d) External ear is absent but tympanum is present.
(e) Neck is absent. Eyes are prominent with eye lids.
(f) Examples : Frog, Toad, Salamander, etc.

Q47. Write a short note on Class – Reptilia.

Ans. The Class – Reptilia has following features :
(a) According to the course of animal evolution, these are first true terrestrial animals with creeping movement.
(b) These are cold blooded (poikilotherms) animals.
(c) They creep on the land as their body cannot be lifted up.
(d) Their skin is dry and scaly.
(e) Neck is present between head trunk.
(f) External ear is absent.
(g) Digits are provided with claws.
(h) Examples: Tortoise, Lizard, Snake, etc.

Q48. Write a short note on Class – Aves.

Ans. The Class – Aves has following features :
(a) These vertebrates are completely adapted for aerial life.
(b) These are warm blooded (Homeotherms) i.e. they can maintain their body temperature constant.
(c) Their body is spindle-shaped to minimize air resistance during flight.
(d) Forelimbs are modified into wings. Digits are covered with scales and bear claws.
(e) Exoskeleton is present in the form of feathers.
(f) Neck is present between head and trunk.
(g) Jaws are modified into beak.
(h) Examples: Peacock, Parrot, Pigeon, Duck, Penguin, etc.

Q49. Write a short note on Class – Mammalia.

Ans. The Class – Mammalia has following features :
(a) Presence of mammary glands is typical character of mammalia.
(b) These animals are warm blooded.
(c) Body is divided into head, neck, trunk and tail.
(d) Digits are provided with nails, claws, or hooves.
(e) Exoskeleton is in the form of hairs or fur.
(f) Examples : Elephant, Human, Kangaroo, Dolphin, Bat, etc.

*******************

To Read Part 1 : Click here

To Read Part 2 : Click here

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.