Sainik School | Social Science | Class 9 | 2020

The blog presents the previous year question paper of 2020, questions from Social Science section D along with their answers for class 9. The students preparing for the AISSEE can practise the questions given here to have a good score in the entrance test.

1. Who granted East India Company the sole right to trade with the East ?
A. Robert Clive
B. Queen Elizabeth I
C. John Richardson
D. Queen Elizabeth II

Ans. B

2. The first Indian women to become President of the Indian National Congress was :
A. Sarojini Naidu
B. Kamla Nehru
C. Kasturba Gandhi
D. Begum Rokeya Shakhawat Hossain

Ans. A

3. Land covered with grass shrubs on which animals can graze freely is known as :
A. Fallow land
B. Overgrazing
C. Pasture
D. Agricultural land

Ans. C

4. Name of the first country in the world to develop hydro-elecrticity :
A. Norway
B. Pakistan
C. India
D. Switzerland

Ans. A

5. Breeding of fish in specially constructed tanks and ponds is known as :
A. Agriculture
B. Sericulture
C. Pisciculture
D. Viticulture

Ans. C

6. Ahmedabad is referred to as the ……….. of India.
A. Ruhr
B. Manchester
C. Boston
D. Chicago

Ans. B

7. How many members are nominated by the President to the Rajya Sabha ?
A. 233
B. 12
C. 22
D. 250

Ans. B

8. The Industrial Revolution started in ………. around 1750.
A. France
B. Britain
C. Russia
D. None of the above

Ans. B

9. The British conquest of Bengal began with the Battle of ………. .
A. Buxar
B. Plassey
C. Seringapatam
D. Saraighat

Ans. B

10. The architect of New Delhi was ………. .
A. Edwin Lutyens H. Baker
B. King George V
C. Lord Lytton
D. Queen Elizabeth

Ans. A

11. The existence of more than one level of government is known as :
A. Federation
B. Secularism
C. Marginalism
D. Communalism

Ans. A

12. Money Bill is introduced :
A. Only in Rajya Sabha
B. Only in Lok Sabha
C. In both the Houses
D. By the Speaker of Rajya Sabha

Ans. B

13. In which state of India is the “Jim Corbett National Park” situated :
A. Uttarakhand
B. Gujarat
C. Assam
D. Uttar Pradesh

Ans. A

14. In which state of India is the highest prducer of Jute ?
A. Assam
B. West Bengal
C. Bihar
D. Odisa

Ans. B

15. A form of government where people enjoy equal political right, elect their ruler and hold them accountable is known as :
A. Secular
B. Democratic
C. Socialist
D. Republic

Ans. B

16. In order to prevent religion based exclusion and discrimination of “lower castes”, the Indian Constitution bans :
A. Untouchability
B. Religious practices
C. Religion
D. Religious institutions

Ans. A

17. Sustainable development seeks to prevent ………… .
A. Wastage of resources
B. Pollution
C. Loss of biodiversity
D. All of these

Ans. D

18. Of the earth’s total water resources, the fresh water easily assessibe for use is :
A. More than 90 %
B. 50 %
C. 1 %
D. Less than 1 %

Ans. C

19. These are made to protect our natural vegetation and wild life:
A. National park
B. Wildlife sanctuaries
C. Biosphere reserves
D. All of these

Ans. D

20. The largest producer and exporter of mica in the world is :
A. Australia
B. India
C. USA
D. Russia

Ans. B

21. Resources which can be renewed or reproduced are known as ………… .
A. Exhaustible resource
B. Non renewal source
C. Renewal source
D. Useful resource

Ans. C

22. The Act on the “Protection of Women from Domestic violence” finally became a law in the year :
A. 2003
B. 2005
C. 2004
D. 2006

Ans. C

23. Right to Information (RTI) act guarantees people’s right to :
A. Know governmental proceedings
B. Get universal primary education
C. Speak out their discontent freely
D. Hold meetings and public gathering

Ans. A

24. At the village level, the judicial functions are performed by the :
A. Nyaya Panchayat
B. Gram Panchayat
C. District Judge
D. Munsif

Ans. A

25. Many of India’s most important missing and industrial centre are located in :
A. Jamshedpur
B. Rourkela
C. Bokaro
D. All of these

Ans. D

******************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.