1. Three Questions | NCERT | Honeycomb | Class 7

THE BLOG PRESENTS THE GRAMMAR QUESTIONS AND ANSWERS OF THE THREE QUESTIONS, WRITTEN BY LEO TOLSTOY, FROM NCERT Honeycomb OF CLASS 7. IT SPECIFICALLY COVERS THE EXAMPLES ON COMPREHENSION CHECK AND LANGUAGE STUDY.

Synonyms :

1. council: a group of people chosen to give advice or to make rules

2. councillors : members of the council

3. hermit : a person who lives alone and leads a simple life

4. wood/woods : a small forest

5. affairs : things; matters; business

6. beds : small patches of ground for plants

7. fainted : lost consciousness

8. re-dressed : dressed again

9. seized : took by force

10. faithful : loyal and true

Comprehension check !

Complete the following sentences by adding the appropriate parts of the sentences given in the box.

1. Many wise men answered the king’s questions, but their answers were so varied that the king was not satisfied.

2. Someone suggested that there should be a council of wise men to help the king act at the right time.

3. Someone else suggested that the king should have a timetable and follow it strictly.

4. The king requested the hermit to answer three questions.

5. The king washed and dressed the bearded man’s wound, but the bleeding would not stop.

Working with Language !

Q1. Match items in List A with their meanings in List B.

fainted : lost consciousness

Ans.

Use any three of the above words in sentences of your own. You may change the form of the word.

Sentence : The farmer awoke early morning and returned to his farm. He had a dog that was faithful to him, but was wounded and therefore the farmer had pity on his condition.

Q2. Each of the following sentences has two blanks. Fill in the blanks with appropriate forms of the word given in brackets.

Example:

He has …………. to help me. Do you think he will remember his …………. ? (promise)

Ans. He has promised to help me. Do you think he will remember his promise ?

1. The …………. said that only fresh evidence would make him change his …………. .(judge)

Ans. The judge said that only fresh evidence o
would make him change his judgement.

2. I didn’t notice any serious …………. of opinion among the debaters, although they …………. from one another over small points. (differ)

Ans. I didn’t notice any serious difference of opinion among the debaters, although they differ from one another over small points.

3. It’s a fairly simple question to …………. , but will you accept my …………. as final? (answer)

Ans. It’s a fairly simple question to answer, but will you accept my answer as final?

4. It isn’t …………. that …………. should always be the mother of invention. (necessary)

Ans. It isn’t necessary that necessity should always be the mother of invention.

5. Hermits are …………. men. How they acquire their …………. no one can tell. (wise)

Ans. Hermits are wise men. How they acquire their wisdom no one can tell.

6. The committee has …………. to make Jagdish captain of the team. The …………. is likely to please everyone. (decide)

Ans. The committee has decided to make Jagdish captain of the team. The decision is likely to please everyone.

7. Asking for …………. is as noble as willingness to …………. . (forgive)

Ans. Asking for forgiveness is as noble as willingness to forgive .

*******************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.